Трибина “Oткључај толеранцију”

  • аутор: trgovac
  • категорија: novosti
  • датум: November 17, 2017

Поводом Међународног дана толеранције 16.11.2017 год., у Трговинској школи одржана је трибина под називом „Откључај толеранцију“. У оквиру предмета Грађанско васпитање и Социологија са правима грађана организована је трибина у сарадњи са Ученичким парламентом. Циљ је био да своје срце откључамо за сву разноликост људског понашања. Учесници трибине биле су особе са инвалидитетом које су изнеле своја животна искуства и проблеме са којима се сусрећу. Наши гости били су Драгана Родић – Аранђеловић – дипл. економиста, оснивач фондације „Драгана Родић“, добитница најпрестижнијег признања града Ниша „11. јануар“ за хуманитарни рад ; Андријана Цоњић – пливачица спортског удружења ОСИ „Наис“; Марија Дамњановић – мастер проф. спорта и физ. васпитања, тренер пливања у удружењу ОСИ „Наис“; Никола Љубисављевић – ученик III разреда гимназије „Светозар Марковић“ члан ПК ОСИ „Делфин“.

У име града трибину је отворио Јордан Ивановић, председник градског Савета за рад са ОСИ. Излагања су изазвала искрену реакцију и ученика и наставника. Створена је атмосфера поверења и разумевања која је омогућила постављање бројних и разноврсних питања. Ученике је интересовало на које су препреке особе са инвалидитетом наилазиле и на који начин су их успешно пребродиле. У одговору је истакнута важност мотивације као покретача за остваривање личних достигнућа. „Увек може боље“, нагласила је А. Цоњић. Д. Родић је нагласила важност оптимистичког сагледавања нових животних могућности. Н. Љубисављевић је указао на значај истрајности и спремности за борбу, како на плану спортских достигнућа, тако и у животу. Наглашена је важност подршке породице, пријатеља, али и образовних и градских институција. М. Дамњановић је описала своје деловање као тренер особа са инвалидитетом и остварене успехе на домаћим и међународним такмичењима, у оквиру деловања ОСИ „Наис“.

Постављена питања показала су да је веома успешно остварен интерактивни тип отворене трибине. Присуствовањем ученика и наставника Економске школе и Угоститељско-туристичке школе проширена је сарадња међу школама. Намера школе је да трибина представља само први корак у даљој сарадњи са удружењима ОСИ као и с одговарајућим градским институцијама у циљу помоћи ученицима и развијању свести о толеранцији.

Организатори су били проф.социологије Слободан Стојановић, проф.грађанског васпитања Бојан Марковић, Бојан Вуканић, библиотекар Економске школе и Милица Живковић сарадник у библиотеци, која је дала велики допринос у припреми и реализацији трибине.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена.

*