Јубилеј за понос и поштовање

  • аутор: trgovac
  • категорија: Uncategorized
  • датум: May 5, 2018

Пре тачно 125 година Нишка Трговачка омладина је отворила своју недељну-празничну Трговачку школу, надахнута уверењем да само писмен и школован трговац може бити од користи и себи и друштвеној заједници. Храбрим, али још увек несигурним корацима детета које учи да хода, отпочела је с радом крајем 19.века. У 20.веку, између два светска рата, проживела је младалачко доба, да би у другој половини 20.века стекла зрелост и оформила свој идентитет. Данас, у 21.веку у свом пуном зрелом добу, осврћемо се на пут која је Трговинска школа прешла тако да са надом и поуздањем гледамо у будућност.

Резултати рада нису за потцењивање. Школа је основана 1893. године, као једна од пет најстаријих средњих школа у Нишу. Од дана оснивања до наших дана школу је завршило 121 генерација ученика, тј. више од 16000 трговаца различитих профила. Пратили смо потребе развоја „нишке трговачке чаршије“ и прилагођавали се бурним и драматичним променама услова живота у Србији. Школа је променила двадесетак назива и облика рада и деловања: од вечерње недељно-празничне школе до модерне школе, која уз трговинске техничаре образује аранжере у трговини и комерцијалисте, док се на петом степену школује кадар за менаџера у трговини.

Систематским радом и ангажовањем на остваривању своје визије развоја Школа је постала препознатљива у јавном животу града. Ученици са смера трговински техничар освајали су прва места у појединачној и екипној конкуренцији на Републичком такмичењу из трговинског пословања и практичне наставе. Наша школа је пет пута била домаћин овог престижног такмичења. Смер комерцијалиста учесник је бројних републичких такмичења, као и Балканског првенства „Пословни изазов западног Балкана“, одржаног у Сарајеву 2014. године.

Смер аранжера у трговини медијски је запажен организовањем оригиналних модних ревија. Фото прича „Срушимо ограду између среће и туге“ добила је прву награду на такмичењу у Алексинцу, новембра 2017., у оквиру пројекта „Унапређење образовања о дечијим правима на територији Јужне Србије“. Организовали смо пет хуманитарних акција „Повезани креативношћу, на којима су продавани радови ученика специјалне школе „14. октобар“.

Посебну пажњу јавности привукла је трибина „Откључај толеранцију“, на којој су особе са инвалидитетом износиле своје спортске и животне успехе у борби са проблемима. Озбиљан труд је уложен за грађанско и демократско образовање ученика, кроз упознавање са делатношћу значајних друштвених и политичких институција града Ниша. На манифестацији „Наук није баук“, марта 2018., штанд Трговинске школе „Кобајаги шоп“, изазвао је највише симпатија посетилаца, у јакој међународној конкуренцији. Делегација Европске уније и информациони кутак ЕУ у Нишу доделили су захвалницу Трговинској школи за успешну сарадњу током 2017.године.

125 година постојања и рада Трговинске школе јесте годишњица од значаја за Ниш, али има своје скромно место и у ширим оквирима развоја образовања за трговину у Србији. Јубилеј ћемо прославити Свечаном академијом у Позоришту лутака, у понедељак, 07.05.2018.године, у 13 часова. Академији ће присуствовати представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Школске управе, представници локалне самоуправе, синдиката, Привредне коморе, културног, јавног и спортског живота нашег града, сарадници, родитељи и ученици.

Прослава јубила је обележена  бројним пропратним манифестацијама. Организована је изложба ликовних радова ученика, ученичких родитеља и професора ликовне групе предмета. Историјат школе пропраћен је одговарајућом изложбом фотографија у холу Позоришта лутака. Биће организована спортска такмичења ученика, караоке парти, књижевне вечери као и посета Народној скупштини Републике Србије. Објављена је монографија Школе, у којој је испричана прича о животу, расту и развоју ове образовне установе.

У години јубилеја можемо да се поносимо богатом традицијом. Прошли смо кроз времена тешких искушења, али постепени опоравак најављује боља времена и за нашу школу. Ниш је раскрсница трговинских путева на Балкану, што нам улива нам веру у развој нишке трговине. Школа располаже квалитетним наставним кадром  и добрим ученичким потенцијалом, тако да је спремна да одговори на изазове будућности.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена.

*